Együtt az idősek biztonságáért és egészségéért

Ezzel a címmel rendezett tematikus napot a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a Kecskemét Városi Szociális Közalapítvánnyal karöltve Kecskeméten, a Katona József Könyvtárban az Idősek Világnapja alkalmából.

Az idősek életkori és fizikai adottságaik miatt az egyik legveszélyeztetettebb réteg, akik figyelmét érdemes felhívni a közlekedésből és az idegenekkel való kapcsolattartásból fakadó lehetséges fenyegetésekre, csakúgy, mint az egészségügyi kockázatokra. E témákban interaktív előadások keretében kaptak érdekes és hasznos információkat a tematikus napra ellátogatók.

Dudásné Tóth Erika címzetes őrnagy köszöntötte a vendégeket, aki elmondta, hogy az aktívan dolgozók feladata olyan életkörülmények megteremtése az idősek számára, melyek méltók az időskor napjaihoz, s megkaphassák azt a támaszt, mely megszépíti életüket.

Ramháb Mária könyvtárigazgató köszöntőjében hangsúlyozta, hogy idős korban kiemelt fontosságú a biztonság kérdése, amikor a hosszú élettapasztalat mellett is fenn kell tartani azt a tudást, aminek segítségével biztonságosan lehet élni. Hangsúlyozta, hogy a könyvtárnak mindig is fontos volt az egészséges életmódhoz való hozzájárulás.

Pászti András önkormányzati képviselő a városvezetés nevében köszöntötte az időseket. Elmondta, hogy a legfontosabb kérdések az egészség és a biztonság, és ha ezek közül mindkettő megvan, akkor bárki bármire képes lehet.

A köszöntők után három előadás hangzott el a biztonság és az egészség témájában. Farkas Attila rendőr főtörzszászlós a Közlekedésrendészeti Osztály balesetmegelőzési előadója tartotta ez első szakmai blokkot, aki hangsúlyozta, hogy az időseknek az esetleges megváltozott állapotuk, reakcióik miatt fokozottabban kell figyelniük önmagukra és környezetükre a közlekedésben és időt kell hagyniuk maguknak.

Ezt az előadást követte a Megelőzési és Áldozatvédelmi Alosztály két őrnagya, Tót Szilvia és Gyapjasné Szalai Andrea interaktív foglalkozása Biztonságban időskorban címmel.

A stroke hazánkban a harmadik halálok és rokkantságot okozó betegség. A stroke kialakulásáról, felismeréséről és megelőzéséről dr. Csornai Márta nyugalmazott osztályvezető főorvos tájékoztatta a vendégeket.

Közreműködött a Ferenczy Ida Óvoda Csigabiga óvoda nagycsoportosai, néptáncosok és Grijnovitz Anikó énekes.

A program alatt az idősek felmérhették egészségi állapotukat az Ölelő Kéz Alapítvány jóvoltából.

IDE kattintva megtekinthetik a képgalériát!

(Forrás: baon.hu)